Lucrări de întreținere – în relație

Continuarea de la articolul acesta, în care am vorbit despre comportamente de bază, care afectează relația cu o altă persoană în sens negativ. Acum aș dori să enumăr câteva comportamente de bază, care hrănesc relațiile interumane.

1.Grija – Față de tine în primul rând. Apoi și față de partener, bineînțeles. Dar până nu te îngrijești pe tine, nu poți fi atent/ă nici la partener. Iar când o faci, grija față de partener și de ceilalți vine natural, de multe ori chiar fără să-ți dai seama. Vorbesc aici de grijă de propria persoană din toate punctele de vedere: fizic, mental și spiritual. Când te ocupi de tine din toate punctele de vedere, vei evolua într-una. În acest fel, vei fi în continuă schimbare și totuși o să rămâi tu. Astfel, relația nu poate deveni plictisitoare, pentru că se înnoiește incontinuu.

2. Feminitatea/masculinitatea – trăsăturile noastre de bază, natura noastră. O relație poate exista doar între o energie feminină și una masculină. Așa se completează. Altfel relația nici măcar nu se naște. Da, știu de existența relațiilor homosexuale, dar mai știu și că în acele relații există la fel: o energie masculină și una feminină, chiar dacă organele sexuale ale celor doi sunt la fel. Și în cuplurile heterosexuale există schimbări de roluri, care pot fi chiar benefice pentru câte un moment. Dar pe termen lung este mai benefic să ne regăsim natura specifică sexului nostru. De ce? Pentru că ne-am născut cu un motiv într-un anumit corp. Dacă te-ai născut femeie, ai făcut-o pentru că știai că în viața asta trăsăturile feminine îți vor fi de mai mult ajutor și invers. De aceea bărbatul trebuie să fie bărbat, iar femeia femeie. Poți să refuzi asta și să manifești trăsăturile celuilalt sex, dar pe termen lung nu va funcționa. Femeia/bărbatul din tine se va trezi și își va cere drepturile. Nu vorbesc acum de stereotipuri masculine/feminine, vorbesc de arhetipuri.

3. Curiozitatea – nu curiozitatea de mesajele celuilalt sau de lista de apeluri. Curiozitatea de lumea celuilalt. Fiecare om este un mic univers individual și unic. Nu sunt doi la fel. Se pot întâlni doi oameni, care să aibă câte ceva în comun, dar niciodată doi la fel. Tocmai asta dă sarea și piperul relațiilor interumane: lumea necunoscută al celuilalt. Dar dacă nu ești curios să vezi lumea celuilalt, asa cum este ci începi să-ți proiectezi propriile idei pe ea, nu-i vei descoperi niciodată splendoarea. Și este foarte puțin probabil ca cineva să vrea să devină proiecția ta, așa că va pleca de lângă tine. Dar chiar dacă nu pleacă, dacă tu nu poți accepta nimic altceva decât propriile proiecții, în momentul în care observi că celălalt are o lume proprie, la care nu renunță ca să-ți lase ție ecranul liber pentru proiecție, vei pleca tu.

4. Acceptarea și iubirea necondiționată –  Nu cred să fie nevoie de alte explicații, cuvântul “necondiționat” spune tot.

5. Comunicarea – pentru că pe copilul mut nici mă-sa nu-l înțelege. Și practic degeaba ai capacitatea de a vorbi, dacă nu o faci. Nimeni nu-ți citește gândurile și nimeni nu te cunoaște în totalitate. Majoritatea (ca să nu zic toți) nu ne cunoaștem pe noi înșine în totalitate, cum am putea cunoaște altă persoană? Vorbește! Spune-ți ofurile, bucuriile, dorințele. Unele dintre ele cu siguranță vor naște conflict sau chiar ceartă, nu-ți fie frică de asta. Cearta se termină, apoi vă liniștiți amândoi și veți ști cum stau treburile, veți ști în ce direcție să o luați.

6. Spirit jucăuș – este diferit de jocul despre care vorbeam în articolul anterior. Acela este un joc murdar, bazat pe manipulare, iar spiritul jucăuș este veselie, haz de necaz, flirt, joacă fără griji.

7. Cuvinte, gesturi, cadouri – adică lucruri, care să arate că-ți pasă. Cuvintele sunt magie. Ceea ce gândești/spui, creezi. Dacă-i tot spui cuiva că e prost, după un timp te va crede și se va comporta ca un prost, chiar dacă nu este. Cel puțin în prezența ta. Dacă-i tot spui cuiva că este minunat, va deveni minunat, cel puțin cu tine.

Gesturile de iubire sunt o necesitate, nu un moft. Observă diferența între o persoană care se simte iubită și una care nu se simte. Sau poți observa aceeași persoană în cele două situații. Omul care se simte iubit înflorește. De fapt orice este iubit înflorește, dar să rămânem acum la oameni. Cu siguranță ai mai auzit de experimentul lui Masaru Emoto cu cristalele apei (dacă nu, găsești informații și poze aici). Vezi diferența între impulsuri pozitive și negative? Dacă și apa reacționează diferit, oare omul de ce nu ar face-o? Pe de altă parte, corpul nostru este cam 70% apă. Deci chiar și corpul nostru reacționează la impulsuri constante, nu doar sufletul.

Cele mai importante gesturi de iubire sunt îmbrățișările și săruturile. Când ele dispar sau nu mai sunt autentice și devin forțate, se poate ști că între cele două suflete există o distanță de ani lumină. Chiar dacă corpurile dorm în același pat.

Îmbrățișarea – întreține relația într-un mod miraculos. Însuși cuvântul întreținere ne spune asta. Între(brațe)ținere, adică ținere între brațe. De unde puterea această miraculoasă? Atunci când îmbrățișăm pe cineva, aproape toate chakrele ni se întâlnesc, se unesc aproape. Dar cel puțin cele două chakre ale inimii sigur se întâlnesc. Iar iubirea pornește de acolo. Îți dai seama ce minuni pot porni din acest simplu gest? Poate ai observat până acum, poate nu, dar singurii care își apropie și bazinul în timp ce se îmbrățișează sunt îndrăgostiții. Sau oamenii, între care există o conexiune manifestată și pe plan sexual. Pe oricine îmbrățișăm și cu oricât de mult drag o facem, nu ne apropiem și bazinul. Oare de ce? În zona bazinului se află chakra sacrală sau sexuală, cea responsabilă de sexualitatea noastră și de relații. Se poate observa deci destul de repede, dacă cei doi se îndepărtează. Primul semn este, că atunci când se îmbrățișează nu-și apropie și bazinul.

Sărutul – alt condiment esențial în relație. Am citit pe undeva, că în vremuri străvechi, oamenii credeau că sufletul se găsește în respirație și că atunci când ne sărutăm pe gură, sufletele noastre se unesc. Pentru mine pare destul de credibil și logic. Atunci când venim pe lume, primul lucru pe care-l facem este să inspirăm, iar când plecăm, ultimul lucru este să expirăm. Dar hai s-o privim din punctul de vedere al relațiilor amoroase. Primul sărut îți spune clar și de fiecare dată, dacă iubirea se poate înfiripa între voi doi. De fapt cred că ea se și naște la primul sărut, iar dacă nu se naște atunci, șansele să o facă mai târziu, sunt minime. Și cu ce poftă ne sărutăm la început? Atâta timp cât iubirea înflorește între noi. Al doilea semn că relația este pe ducă, este dispariția sărutului. Când ne îndepărtăm de cineva, nu-i mai putem permite acces la gura noastră și la sufletul nostru. Sărutul este mai intim chiar și decât sexul. Multe cupluri fac sex fără să se (mai) sărute. Și acesta este și motivul real, pentru care majoritatea lucrătoarelor sexuale nu se sărută cu clienții.

Cadourile sunt alt gest de iubire. Nu trebuie să fie cadouri mari sau costisitoare. Orice poate fi un cadou. Chiar și o piatră găsită pe drum, pe care ai luat-o cu gândul la ea/el. Orice.

8. Respect – respectă-i umanitatea, respectă-i masculinitatea/feminitatea, respectă-i deciziile, respectă-i strădaniile, dorințele, preferințele și poate mai presus de toate respectă-i intimitatea. Respectă lumea aceea minunată, care este ea/el și respectă-i limitele, pășește în aceea lume până unde ești invitat/ă, nu intra cu bocancii acolo unde nu ți s-au deschis uși. Respectă-i timpul petrecut cu propria persoană sau cu prietenii.

9. Sex de calitate – am lăsat sexul pe ultimul loc, dar nu este cu nimic mai prejos decât orice altceva am spus mai sus, doar că depinde foarte mult de cele enumerate. Am spus  în primul articol din această serie, că sexul ar trebui să fie un criteriu decisiv în alegerea partenerului. Dacă există potrivire sexuală între cei doi și dacă sunt apropiați sufletește, sexul nu are cum să se strice. Efectiv nu există nici o șansă. Am mai scris despre asta aici și aici și voi mai scrie cu siguranță. Acum și aici nu văd rostul să mai spun altceva.

 

Așa există in sufletul meu, așa am împărtășit. Nu mă crede, pune întrebări și află răspunsurile proprii.

Monica

One thought on “Lucrări de întreținere – în relație

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s