Prima femeie, Lilith

Toată lumea știe că Eva a fost prima femeie pe Pământ. Ni s-a spus că ea a fost creată din coasta lui Adam și că ei împreună au început să populeze Pământul. Asta înseamnă că Eva a fost prima mamă, deci toți suntem descendenții ei. Iar asta înseamnă că femeile poartă trăsăturile ei primare sau esențiale. Dar dacă nu e chiar așa? Dacă asta-i doar altă minciună cu care ne-au convins că suntem mai puțin ca bărbații și că trebuie să fim docile și ascultătoare? Dacă e încă o vină pusă în cărca noastră, pentru că am mușcat din măr? Dacă a existat altă femeie înainte de ea? Alta, egală cu bărbatul, care nu se sfia să-și spună și impună punctul de vedere? Dacă sunt printre noi descendente de ale ei?
Poate că ați mai auzit de ea, poate doar în treacăt sau poate cunoașteți povestea ei. Sau poate nu. Caz în care sunt bucuroasă că pot să v-o prezint pe Lilith, prima femeie și mama femeilor sălbatice. Personal, de când am auzit prima dată de ea, am simțit o conexiune puternică, simțeam că ea este mama mea ancestrală și simțeam că trăiește în mine. Și din ziua aceea, în care am conștientizat existența ei, devenea tot mai puternică și incontrolabilă. Iar eu voiam neapărat s-o controlez, pentru că mi se părea prea puternică și uneori chiar diabolică. Dar încet am reușit s-o cunosc mai bine și s-o înțeleg mai bine. Cunoaștere pe care-mi doresc să împărtășesc și cu voi. Înainte de toate să vedem ce spun poveștile, legendele și biblia despre Lilith.
Mitul zice că Lilith și Adam au fost primii oameni creați, din țărănă. Doar că Lilith nu voia să i se supună lui Adam, nu voia să fie mai prejos decât el și nu voia să facă sex doar în poziția misionarului, pentru că nu voia ca Adam să fie mereu deasupra ei și să o supună. Bineînțeles, că omul nostru nu putea concepe care-i problema ei și au ajuns să se plângă la Dumnezeu, care i-a cerut și el lui Lilith să fie înțelegătoare cu bărbatul. Și sălbatica noastră Lilith, s-a gândit că ăștia doi și-au pierdut mințile, așa că a spus numele secret al lui Dumnezeu, pe care-l cunoștea doar ea, și-a luat catrafusele și a plecat din Eden, lăsându-i pe cei doi cu ochii în soare. S-a dus în Lumea de jos (loc numit în multe povești Iad) și s-a cuplat cu Satana, cu care ar fi făcut 100 de copii, care erau demoni. Iar de aici avem o mulțime de povești, care o depictează în fel și chip. De obicei este descrisă ca femeie seducătoare, care-i vrăjește pe bărbați ca să le poată fura sămânța, care-i vizitează în somn și le oferă vise deocheate, care se lasă cu ejaculare, tot în ideea de a le fura sămânța. Sau este vrăjitoare, care fură bebelușii născuți sau nenăscuți ale femeilor cinstite. Unii spun, că ea ar fi fost și șarpele, care a convins-o pe Eva să muște din măr. Ce să mai, este descrisă ca și rădăcina tuturor relelor. Chiar așa să fie oare?
Biblia nu spune de Lilith, cel puțin nu-i spune pe nume, însă Geneza este destul de dubioasă, când vorbește despre crearea omului. Povestea începe în capitolul 1, versetul 26 și spune așa:
26.”Şi a zis Dumnezeu: “Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!”
27. Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.
28. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: “Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!”
29. Apoi a zis Dumnezeu: “Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră.”

Dumnezeu creează deci 2 oameni din start și-i face bărbat și femeie. Iar după ce termină, îi binecuvântează, la fel cum a făcut cu toate creațiile lui și le dă și instrucțiuni pentru viață. Le spune că tot ce găsec pe Pământ este al lor și că plantele și roadele pomilor le vor servi ca hrană. Observați că încă nu există pomul cunoștinței binelui și răului. La fel cum oamenii nu au nume, sunt doar oameni. Și toate astea sunt pe placul lui Dumnezeu:
“31. Şi a privit Dumnezeu toate câte a făcut şi iată erau bune foarte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a şasea.”

 

Câteva rânduri mai jos, timp în care Dumnezeu se odihnește, oamenii deja dispar, împreună cu copacii. Geneza, cap.2, versetul 5: “Pe câmp nu se afla nici un copăcel, iar iarba de pe el nu începuse a odrăsli, pentru că Domnul Dumnezeu nu trimisese încă ploaie pe pământ şi nu era nimeni ca să lucreze pământul.”
Se gândește Dumnezeu să facă alt om, în versetul 7: “Atunci, luând Domnul Dumnezeu ţărână din pământ, a făcut pe om şi a suflat în faţa lui suflare de viaţă şi s-a făcut omul fiinţă vie.”
Observați că pe aceasta nu-l mai binecuvântează, nu-l admiră și nu-i dăruiește tot Pământul ci doar o bucățică din el, pe care l-a aranjat special pentru om. De parcă ar ști, că el nu va fi capabil să gestioneze mai mult. Dar pune în mijlocul grădinii doi copaci, cel al vieții și cel al cunoștinței binelui și al răului. Și-i spune lui Adam :
“16. A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă şi a zis: “Din toţi pomii din rai poţi să mănânci,
17. Iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit!”.
Apoi creează animale, ca să nu fie singur. Dar văzându-l că nu se mulțumește cu animalele, se gândește să-i facă o parteneră. Așa că-l adoarme și o creează pe femeie din coasta lui. Nu o mai creează și pe ea din țărănă, nu o însuflețește și nici nu o mai binecuvântează. Iar Adam inventează, că ea trebuie să se numească femeie, pentru că este luată și făcută din bărbatul ei.

Vouă nu vi se pare un pic dubioasă povestea asta? Nu vi se pare că lipsește ceva? După ce Dumnezeu a creat totul, a creat și oamenii, a binecuvântat totul, pentru că a văzut că e bine și brusc oamenii dispar, împreună cu copacii. Cum și de ce? Și când El creează om nou, nu-l mai binecuvântează, iar pe femeie nici măcar nu o însuflețește? De ce nu mai pune tot Pământul la dispoziția lor? Și de ce creează copacul vieții și cel al cunoașterii, dacă nu vrea ca oamenii să mănânce din el? Dar mai ales de ce le pune în mijlocul grădinii?
Dacă legăm lucrurile și nu ne bazăm doar pe biblie, putem înțelege cât de cât ce s-a putut întâmpla acolo. Vă las acum să rumegați cele de mai sus și să trageți concluziile proprii. Am să revin și cu concluziile mele în articolul următor, până atunci însă mi-ar plăcea să aud părerile voastre.

 

Monica

6 thoughts on “Prima femeie, Lilith

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s