Puterea fără responsabilitate este doar cruzime

Din păcate violența este cunoscută ca și un semn de putere, încă și în zilele noastre. Și cum nu ar fi? Cum putem să credem și să observăm că persoana violentă este de fapt cea mai slabă? Când există atât de multe forme ale violenței: fizică, emoțională, sexuală (și acestea sunt doar categoriile mari, care pot avea atât de multe subcategorii și un număr infinit de nuanțe) încât puțini sunt oamenii care nu au experimentat niciodată niciuna dintre ele? De cele mai multe ori le experimentăm din plin încă în copilărie și vine din partea părinților. Vine din partea acelor oameni, care înseamnă totul, pentru care am face orice. Plus ei sunt mari și noi suntem mici. Ei ne agresează și noi nu putem face nimic împotrivă. Pentru că suntem mici, pentru că suntem mai slabi decât ei. Cel puțin așa pare în acele momente. Și totul este atât de real, cum ai putea să crezi că omul care tocmai te pune la pământ fizic sau psihic este de fapt cel slab, cel care are nevoie de ajutor? E greu să crezi asta în acel moment. Și e destul de greu să realizezi și mai târziu, pentru că ești deja condiționat. Ca și elefantii la circ. Știi cum sunt elefanții convinși să stea într-un loc? Îți arăt.

AAEAAQAAAAAAAAxyAAAAJDkzZjc5YmExLTI4MGItNGI0OS1iZjMwLWFhYzNmOTI0MzRjMw

Da, îi ține în loc un lanț atât de subțire încăt ar putea să-l rupă oricând. Dar ei nu știu asta, pentru că au fost condiționați de mici. Au fost învățați că dacă au lanțul pe picior nu pot fugi. Pentru că atunci ei erau mici și lanțurile groase, doar că între timp au crescut și lanțurile au devenit mai subțiri. Dar ei nu știu asta. Acum probabil te gândești că ei sunt animale și de aia nu-și dau seama și că noi suntem diferiți. Da, suntem. Și dacă am fi în aceeași situație noi ne-am da seama cu siguranță și am rupe lanțurile. Dar ce se întâmplă când lanțurile sunt invizibile? Când nu știi că sunt acolo și crezi că e decizia ta să stai pe loc?

Asta se întămplă de obicei cu noi. Suntem condiționați de mici să credem despre propria persoană lucruri mai mult sau mai puțin reale. Lucruri care ni s-au spus sau demonstrat în copilărie. Că suntem slabi, proști, incapabili, nedemni, săraci și la cheremul altora. Apoi creștem și devenim niște adulți condiționați și condamnați la nefericire. Unii vor crede în continuare aceste lucruri și vor acționa conform, alții vor vrea să demonstreze contrariul și vor avea succese, dar niciodată pace interioară, întotdeauna vor simți nevoia să demonstreze, chiar dacă au făcut-o de nenumărate ori, iar alții vor deveni la fel de agresivi, crezând că astfel se schimbă foaia și ei devin cei mai puternici.

Dar e cât se poate de greșit! Puterea fără responsabilitate este doar cruzime, astfel acești oameni nu au acces la putere. Cel puțin nu la multă putere. Nu, pentru că astfel ar distruge totul în jur. Nu uita însă, oricât de slab ar fi cineva, întotdeauna va exista ceva sau cineva mai slab: un om, un copil, un animal sau măcar un obiect. Prin aceasta persoana în cauză își va putea arăta așa zisa putere, dar niciodată când are un adversar egal sau mai puternic.

Oamenii aceștia sunt oameni cu o lipsă cronică de iubire. Și se și află într-un cerc vicios, pentru că cu cât mai mare e lipsa de iubire, cu atât sunt mai violenți și cu cât sunt mai violenți cu atât par mai puțin iubibili. Pentru ceilalți, dar mai important de atât, pentru propria persoană.

Oamenii cu adevărat puternici sunt cei responsabili. Ei nu au nevoie să facă demonstrații violente, ei știu că sunt puternici. Știu de ce sunt în stare și aleg să-și folosească puterea în scopuri bune. Știu că un gest sau un cuvânt poate avea un efect enorm, le folosesc deci cu grijă. Știu că pot crea și pot să distrugă și aleg să creeeze. Știu că pot pune pe cineva la pământ și știu pot ridica pe cineva, și aleg să ridice. Știu că pot să se răzbune și să continue cercul vicios dând mai departe la următoarea generație sau pot să ierte și să pună capăt șirului de suferință, și aleg să ierte. Să ierte, apoi să iubească și să vindece. Pe sine și pe ceilalți. Pentru că știe, pentru că a înțeles deja că este puternic, demn și capabil.

 

Așa există în sufletul meu, așa am împărtășit.

Monica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s